söndag 20 februari 2011

Fotoredigering


Har inte lagt så mycket tid på att lära mig det här med fotoredigering. När det kommer till naturfoto så blir det ofta ingenting mer än ändring i nivåer, intensitet, kontrast och oftast beskär jag bilderna. Strävar ju efter att få den perfekta bilden redan i kameran, men det händer ju för sällan, så det blir ju ofta lite justeringar. Vore så skönt om man kunde slippa all slags efterbehandling...men det är nog mest för att jag är lat och vill att det ska gå snabbt att skapa bilder.

Just nu sitter jag och redigerar porträtt foto och där finns det lite mer att fördjupa sig i. Har tidigare suttit mest med Elements 7, men har gått över till Lightroom 3 där jag kan jobba mer och bättre med raw-filer och där konverteringen till jpg kan göras så att bildkvaliten inte försämras på samma sätt som den görs i Elements. Men nu gäller det att lära sig alla spakar och funktioner...pust! Det som intresserar mig mycket är konverteringen till s/v och drömmen är att jag får till en bra egen blandning av färger och ljus och kontrast så det blir så bra som jag vill ha det. Tycker att de flesta bilder jag framkallar blir aningens för mörka ...men det har nog med min datorskärm att göra och en kalibrering av den...och det är en annan historia.

I denna bild har jag använt mig av en av Lightrooms förinställningar "Kreativ -ton 2" som jag justerat en aning själv på. Dessutom har jag lagt till en vattenstämpel...testar lite bara.

3 kommentarer:

Åke sa...

Ska prova det här med vattenstämpel. Har inte tänkt på det men det verkar praktiskt! Intressant utsnitt på kissen här och läcker med förinställningen. :)

Niklas exponeringstränar sa...

Hallå där. Jo...man får se hur länge man orkar med "en bild om dagen". Idag, dag 3, blev det lite krystat...men men.
Och du får svar på var gårdagens tur till Willys resulterade i för mat.
Kul idé förresten med "att lyssna på sig själv".
Simma lugnt/Niklas

Karin A sa...

Ja bildredigering är verkligen ett kapitel för sig. Själv har jag gjort actions för de redigeringssteg jag oftast "använder" själv (arbetar mest i Photoshop CS4) men visst händer det att jag knappt rör en bild annat än att konvertera från raw till jpeg. Svart-vitt är en utmaning men en kul sådan! Just nu är jag förtjus i kontrastrika men lite gråaktiga bilder...

Fin bild och med snygga toner!
Kram Karin