fredag 8 april 2011

VitbalansHar haft en del problem med att få till rätt vitbalans på sistone. Är vi fler? Berätta gärna :-)Planen är att jag ska kalibrera min skärm, så det är ju en del av problemet. Men jag tycker att det ofta ser "fel" ut redan i kameran. t.ex när det är riktigt molnigt så borde ju den förinställda "moln" vitabalansen funka hyfsat, men det är väldigt olika hur det ser ut. Lika med de andra förinställda inställningarna för vitbalans. Naturfoto är ju inte hela världen om det blir lite tokig vitbalans, kan ju ibland bli en snygg effekt med "fel" vitbalans. Men när det kommer till porträttfoto och hudtoner så vill man ju helst inte att det blir alltför konstigt.

Min make har en kalibrerad dataskärm och när jag tittar på mina bilder där blir jag ännu mer förbryllad, de ser väldigt gula ut. Och då kan man ju tänka sig hur det ser ut hos alla som ser mina bilder här på bloggen genom en mängd olika skärmar.

Men det gäller väl att bestämma sig för att huvudsaken det ser bra ut genom min skärm och framförallt när man vill framkalla och försöka lita på att det ser hyfsat ut för alla besökare.


Jag försöker använda gråkortet så ofta jag kommer ihåg. I like gråkort!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken tuff frilla C har fått!
Kram Ylva

Nattsyrran sa...

Vad du är duktig!! Jag använder aldrig gråkort fast jag borde. Jag sitter här hemma och tror i min enfald att allt ser bra ut. Det hände häromdagen när jag la ut en bild på bloggen, kom till jobbet och tittade på den datorn och såg vilken superskillnad det var mot hur det såg ut hemma hos mig... Knasigt. Och med en bonde till man som är totalt inkompetent med datorer så har jag ingen datorhjälp. Borde kanske också kalibrera skärmen men vet inte hur man gör... Får nog ringa brorsan=) Trevlig helg!! Kram

Karin sa...

Tack Ylva...säger frisörlärlingen ;-)

Nattsyrran: Ja det är inte lätt och jag har ofta glömt gråkortet tidigare...men som sagt känns det tryggt i vitbalansens otrygga värld ;-)

Tack för era kommentarer!

Karin A sa...

Ja det kan vara svårt. Jag använder aldrig några förinställda varianter typ moln utan kör på auto. Sedan ställer jag in vitbalansen i Camera raw. Fungerar oftast bra men ibland är det svårt med just porträtt. Kanske borde jag använda gråkort oftare...