torsdag 31 maj 2012

Bra kamera = bra bilder?Många tror att det är lättare att ta bra bilder om man har en bra kamera. Ju dyrare och mer avancerad kamera man har desto bättre. Det stämmer ju till en viss del. Visst kan det bli kanonbilder om man lär sig tekniken och hittar intressanta och spännande motiv. Jag kan ärligt erkänna att jag fortfarande inte kan det här med hur många megapixlar det behövs för att en kamera anses bra (tror det har och göra med mitt dåliga sifferminne) och en massa andra tekniska finesser som gör kameran ännu bättre och det går och ta ännu "bättre" bilder. Det pinsamma är att jag eller rättare sagt vi (jag och min make) har en riktigt bra kamera och den var dyr när vi köpte den för några år sedan och jag har inte lärt mig alla tekniska finesser som den säkert har. Jag är rätt ointresserad när det kommer till teknik överhuvudtaget även om jag blivit bättre och kan den grundläggande tekniken hur en kamera fungerar. Även om det kan vara kul att lära sig mer teknik för att slippa tänka så mycket när man fotograferar så tycker jag inte att det egentligen behövs mer för att kunna skapa bra bilder. För mig som så många andra fotografer är det ju bilden i sig som är det viktiga. Sen om jag som här använder mig av mobilkameran eller en avancerad systemkamera är mindre viktigt för själva bilden.  När det kommer till ögonblicksbilder så är nästan mobilkameran överlägsen, den är lätt att ha i fickan och ta fram. Sen är väl inte min mobilkamera den allra snabbaste och ger inte det mest kvalitativa bilderna rent tekniskt, men som sagt är den väldigt praktiskt.
Om jag får välja så tar jag ju vår "dyra" systemkamera före mobilkameran när jag ska fotografera- ingen tvekan där. Men det är mest för att jag har större makt över själva bilden genom de inställningar jag väljer att göra. Jag har läst om fotografer som bara använt ex. en enkel mobilkamera under en längre tid för tvinga sig själva att just fokusera mer på bilden. Tror det skulle vara nyttigt...he he! Och nu får jag prova på det i ca 4 dagar när maken tagit med sig vår gemensamma kamera. Alltid något.
Mobilen finns ju alltid med mig så jag har faktiskt använt kameran flitigt då behov uppstått. Är rätt roligt att kolla igenom då och då. Här är några bilder jag fastnade för från hittills i år. Bra ? Dåliga? Ja det är för betraktaren att avgöra.


5 kommentarer:

Camillas Foto sa...

För mig är det helt klart bra bilder, det handlar om att ha förmågan att se - mindre viktigt är det vilken kamera du fotograferar med.
Ha en skön helg
Kram

Lappland Nature sa...

Det ligger lite i vad du säger och det beror nog på vad man vill fotogarfera. Jag som fotar mest natur är systemkameran det enda alternativet för att få fram det jag vill att betraktaren ska se.
Mepixlarna har ingen större betydelse om man inte tänker göra jätteförstoringar. Viktigare är nog att man kan göra egna inställningar för fotar man på auto är det inte du som bestämmer hur bilden blir(motivet blir ju det du vill) utan det är kameran. Fotar man på M så bestämmer du över kameran och det är lite kul att få vara med att bestämma!
Jag som fotar norrsken ställer krav på att kameran ska tåla höga iso utan brus tex.
Men kom ihåg alla bra bilder är de tagna oavsett vad man väljer för kamera.
Sen gäller det bar aatt se tillfällen,motiv,ljus stämningar och det kan man träna sig till.
Gillar dina bilder Karin!

Karin sa...

Tack Camilla och Maria ! Det är "förmågan att se" som är det viktiga. Som ni är inne på bägge två.
Det jag menar är ex. att få frågan "Vilken kamera har du?" av någon som gillar mina bilder ibland känns lite tråkig. När jag tittar på någon annans bilder som jag gillar så känns den frågan väldigt irrelevant för mig. Gillar jag en bild så gillar jag den oavsett vilken kamera som har använts. Sen är jag förstås fullt medveten om att en systemkamera oftast är överlägsen i de flesta lägen när det kommer till bildkvalité men framför allt att man själv kan ta makt över bilden som jag skrev tidigare. Jag fotar numera enbart manuellt och kan inte tänka mig göra annat, just för att få bilden som jag vill ha den och inte som kameran tycker. Men det jag menar med att använda t.ex. en mobilkamera där det inte går att fotografera manuellt, tvingas jag att tänka bort att jag inte får exakt den exponeringen jag skulle vilja ha annars och kan fokusera mer på ex. själva kompositionen, en speciell känsla, ett ögonblick etc. och att den bilden kan ibland bli minst lika bra som en bild, där exponeringen är perfekt och bildkvalitén på topp. Alltså en bild som har allt rent tekniskt (ofta tagen med en "dyr" systemkamera) blir ju för mig alltid besegrad av en tekniskt halvkass bild som berör mig mer känslomässigt.Men sen kan det ju hända att bilden talar mitt språk och dessutom är perfekt tekniskt, då kan man inte klaga alls ;-)Ja, det här är ett outtömligt stort ämne som jag kan krångla mig runt i känner jag...Stort tack för era kommentarer :-) / Karin

Cecilia sa...

Hej
Kloka tankar om foto. Jag delar ditt ointresse för teknik. Igentligen tror jag man skulle tjäna på att sätta sej in i tekniken lite mer. Om man bara kunde övervinna sitt motstånd.

Bilden på myggan är fantastisk!

Anonym sa...

Snygg synvilla med alla skuggpartier i den näst sista bilden. Blicken fick snurra ett tag!
/Rikard