lördag 12 september 2009

Ljuva 50 och 60- tal...


... då var min pappa en ung grabb och skulle i slutet av 60-talet bli pappa, och under 70-talet blev han en ung småbarnsfar till fyra.

Idag fyller pappa 70 år! Grattis!! Och vi ska dit på födelsedagskalas idag.
Igår jobbade jag med vårt lilla Antikvariat. Skulle egentligen sitta och föra in böcker i vår bokkatalog, men jag fastande vid flera buntar gamla tidningar som M har köpt på auktion tror jag. Vilken historisk skatt för mig som är född på 70-talet och inte riktigt har förstått hur livet var innan, även om man har hört lite.
Tidningarna gör väldigt tydligt det där med "manligt" och "kvinnligt" . Inte konstigt att det stitter i så förbenat hårt det där med vad som är "manligt" och "kvinnligt" fortfarande, även fast det sakta går åt rätt håll. Det var ju faktiskt inte så länge sen.

Tänk bara tidningen Lektyr. Verkade vara en samhällsorienterad veckotidning för båda könen innan den blev en tidning " mest för män". Visst är det rätt absurt när man bläddrar i en nyhetstidning med krig och politik och vips tittar det fram en lättklädd ung kvinna i mittuppslaget som gillar poesi och skogspromenader (förutom att klä av sig då). Även om bilderna är rätt oskyldiga i dagens mått mätt.

Kul att se de aktuella samhällsproblemen (ex. " Ska min dotter få vara spätta?") eller hur man kan färgmatcha linnehanddukarna och tänk bara vad roligt att få laga mat i det "glada köket". Måste ju vara hur kul som helst
Ni kan ju förstå att det inte blev mycket inknackande av böcker i datorn denna gång. Nästa gång har jag Året runt, Hemmets veckotidning och mycket mer att gå igenom.

Men idag är det kalas!!!! Tror inte att pappa läser här i bloggen, men jag kan ju inte vara säker. Annars skulle jag kunna avslöja presenten. Ledtråd: det har något med mitt stora fritidsintresse att göra...

5 kommentarer:

oumberligating sa...

Hej Karin! Vilket fint och trevligt inlägg du gjort!
Hoppas verkligen din Pappa läser din blogg, han behöver verkligen inte förfasas som min Mor gör som läser min blogg (ler).
Fast jag tror att hon gillar den!
Ha en fin dag på alla sett och Gratta Farsan ifrån mig och säg att han är välkommen till Oumberlige Peters blogg också!

Cecilia Boivie sa...

Helt otroligt. Tänk att de tidningsartiklarna är skrivna på allvar. Idag känns de mer som en parodi och lite gulligt på något sätt. Lite har hänt sedan dess, som tur är.
Ha en trevlig helg.

Ulrica sa...

De tidningarna skulle jag också vilja glutta i, verkligen en skatt.

Hoppas kalaset för din pappa blir kanon.

Ha det gott. Kram Ulrica

Kerstin sa...

Åh, vilken skatt du hade att gå igenom. Vad kul att titta tillbaka på "hur det var förr".
Ja, det lär inte bli mycket gjort på jobbet, men roligt är det. ;)
Ha en fin födelsedagsfest och GRATTIS till pappan.

Nattsyrran sa...

Oj vilken guldgruva du visar upp. Jag brukar köpa några åldriga tidningar då och då för att ha i vår husvagn från 1972. Det är en fröjd att bläddra i dom!!!!! Härligt=)