måndag 7 december 2009

Klimathot


Tänkte först skriva ett glatt och oskyldigt inlägg om barnsånger... men idag svänger tankarna snabbt och jag blev hastigt påmind om klimatet. Är ju möte i Köpenhamn som börjar idag.

Konstigt att det är så lätt att låta bli att ta in vad som är på väg att hända i den värld vi lever och nöter på. Kan ju egentligen bara prata för mig själv och konstatera att jag inte gjort speciellt mycket för att spara på världskontot. Jag gör nog som de flesta svenskar, sopsorterar (fuskar ibland), åker tåg istället för bil etc. men jag känner verkligen att jag och många andra kan göra så mycket mera.

Det slog mig bara häromdagen när jag var ute på stan och såg all julbelysning som hänger överallt och det blinkar till höger och vänster och folk handlar enorma mängder skitsaker .... är det ingen som bryr sig! Jag är inget undantag. Man dras med i den ytliga glädjen. Och det är väl egentligen inget fel, men är det värt det?
Allt rullar på som vanligt... Får man ta semester från ansvaret bara för att det är jul. Även om miljötänkadet ska följa med året runt så blir det så påtagligt till jul då konsumtionen slår rekord. Kanske man kan ta bort eländet bara genom att inte tänka på det. Det där jobbiga får någon annan ansvara för... inte jag iallafall. Inte komma här och förstöra julen. Varför tänker man så? Troligtvis för att det just är så svårt att ta in.
Jag vet som sagt själv att jag kan göra mycket mer än vad jag gör, det gäller att bestämma sig bara . Jag har bestämt mig för att börja med att få lite mer disciplin på sopsorterandet osv... Bäckar små....

8 kommentarer:

Photos by Storm sa...

Jag håller med dig. Jag blev störd när jag började på mitt nya jobb där man inte har dubbelsidig utskrift som standard på skrivarna. Jag får ingen förståelse när jag påpekar det. Nåväl, man får fortsätta i det lilla. Ha en bra måndag kväll/Kram Lis

Niklas exponeringstränar sa...

Bra skrivet! Faktum är att jag tänkte liknade tankar idag på väg hem från G:s gympa. All denna utebelysning som folk har i sina trädgårdar, men ingen är ute för att titta på den. Hörde i morse att nån Uppsalaprofessor i fysik hävdat att om och när vi bränner upp jorden oljeresurer så kommer det ändå inte påverka klimatet i nån större utsträckning. Hmmm..
Såg dessutom en dokumentär om hajar i lördags. Såg du?
Om inte gör det (svt play) ingen munter film precis men klart tänkvärt.
Har iaf köpt ett par recyclade julklappar i år...som sagt många bäckar små.
ROck on
/Niklas

Ninni sa...

Precis så tänker jag också ofta. Och den här tiden är det ju lätt att tycka att allt är överdrivet. Vi måste inte alla ha ljus tända överallt och hela tiden. Jag tjatar om att vi ska stänga av våra datorer och röntgenapparater på jobbet när vi går hem för dagen men bekvämlighet sätter stopp för det. Har vi råd med att fortsätta så här?
Men vi får fortsätta att göra vårt bästa och hoppas att flera gör som vi.
Kram Ninni

Niklas sa...

Spännande tankar. Jag håller med dig om att "man dras med i den ytliga glädjen". Men är det så fel, att människan under dessa mörka tider för en gång skull får känna glädje.

Nåja.. är inte helt insatt i mötet i Köpenhamn mer än det jag sett på nyheterna.

Men alla kan vi göra mer, men frågan är om vi bryr oss i stress- och karriärssamhället (?)

/Niklas

Karins fotoblogg sa...

Ja Karin, bra skrivet! Visst kan vi göra så mycket mer. Jag har som du reflekterat över all julbelysning som nu finns överallt. Vackert visst, men är det värt det? Alla julklappar som köps och därtill BATTERIER(barnleksaker), omslagspapper, kartonger, skyddsplast mm(tänk alla leksaker som ratas, glöms och slängs för att nya fåtts). Vilket enormt sopberg vi skapar under en enda dag.

Hajfilmen som maken nämner är också ett bra(el ska jag säga hemskt) exempel på hur vi människor agerar. Om jag inte minns fel så bildas 80 % av jordens syre i haven. Och där slås ekosystemet ut pga det finns en jäkla marknad för hajfenor(berhöver jag nämna att fenorna skärs av när de lever och sen bara dumpas kropparna tillbaks i havet?). 90% av alla hajar är borta och de är en stor viktig del i det ekosystem som gör att syret bildas. Hmmmm.

Som sagt, mycket bra formulerat av dig. Hoppas många läser.

Kram!

Qatesha sa...

Håller verkligen med dig. Jag är en tjej med rätt starkt miljösamvete och har oxå tänkt på detta julfenomen som en stor miljöbov. Jag skräms nästan dagligen av hur vi människor förstör vår enda jord och gör en hel del själv för att inte belasta miljön så mycket men visst kan man göra mer!!! Kanske skulle man se till att köpa medlemskap i diverse hjälp- och miljöorganisationer till sina nära och kära i julklapp...

Karin A sa...

Intressanta tankar. Jag håller med dig det blir extra påtagligt just nu i jultider hur vi slösar och konsumerar...trots att det bästa med julen egentligen inte behöver påfresta klimatet och miljön speciellt mycket. Själv gör jag inte så mycket som jag skulle kunna göra men tycker min medvetenhet blir större och större...

Kram från Karin

Karin sa...

Tack för kommentarer! Även om jag vet att det finns många som tänker ungefär som jag, så är det skönt att höra att vi är fler! Bra förslag om att köpa recyclade julklappar! ´Ska kolla programmet om hajarna, låter läskigt.
/ Kram