torsdag 29 juli 2010

Hallå !!! Var är vi på väg????


Håller på att gå igenom alla bilder från underbara Tornedalen där vi har haft det jättebra på alla sätt...skönt att vara hemma förstås men nog saknar jag lugnet och miljön, svårt att beskriva med ord.

Tyvärr fick jag ett mindre roligt uppvaknande precis nyss. Tittar inte på nyheterna speciellt ofta, hänger inte med så bra som jag borde i det som händer i världen. Men nog har jag snappat upp att det har varit extremväder världen över de senaste åren. Råkade titta på svt:s nyhetssändning kl 21 ikväll och uppslukades av det som sas. Som det står på svt: "Nya vetenskapliga bevis pekar på att tidigare klimatstudier stämmer. Världen har blivit allt varmare och de senaste tio åren är de varmaste någonsin." Läs mer här .

"Den nya rapporten är en sammanställning av de 160 senaste klimatrapporterna och ger en betydligt mer uppdaterad bild än FN:s senaste klimatrapport" Läs rapporten här.

Här i Sverige har vi kanske inte drabbats lika hårt som i många andra länder. Men vem vet när vi är tvungna att kämpa för våra liv som de gör i t.ex Pakistan där det svämmar över just nu. Hur kommer våra barn att få det i framtiden ? Vad kan jag göra??? Just nu känner jag mig helt dum, handlingsförlamad och rädd, men mest av allt arg för att allt verka lunka på som tidigare. Vet inte om världen skulle bli bättre om vi flyttar ut i en koja i skogen utan moderniteter och lever på det som naturen har kvar att erbjuda, vilket kanske snart inte är så mycket. Men just nu känns det som om jag skulle kunna göra det i ren protest.

(Bilden föreställer min pappa som visar mig hur man slår hö vid myren s.k myrslåtter, som var vanligt då han var ung...tycker bilden passade på flera sätt...)

6 kommentarer:

Karin A sa...

Hej Karin! Först av allt vilken fin (och passande) bild. Jag har samma blandade känslor som du; rädsla, vemod, hjälplöshet...

Ang. det där med koja så tror jag att vi i "väst" kommer att behöva sänka vår levnadsstandard. Att länder som idag utvecklas och strävar efter högre levnadsstandard ska nöja sig med mindre än vad vi gör tycker inte jag är rimligt.

Kram Karin

Karin sa...

Tack Karin för din kommentar! Håller fullständigt med dig. Finns så otroligt mycket som skulle behövas göras och det mest skrämmande är ju att allt handlar om pengar...som får mig att tänka på det kända indianorspråket:
"Först när det sista trädet huggits ner,
Först när den sista floden blivit förgiftad,
Först när den sista fisken fångats,
Först då -
Kommer människorna att upptäcka,
Att pengar inte går att äta…"
Ha det så bra! / Kram Karin

Camillas Foto sa...

Tänkvärt!!!

Tror att alla måste lägga om sin livsstil lite grann om det ska fungera framöver. Jag gjorde reklam för boken 100 sätt att rädda världen för ganska länge sedan, en bok som alla borde läsa.

Ha det bra
Kram

Åke sa...

Tyvärr tror jag det är på väg åt helvete, typ. Men inte än på bra länge. Så det kan ju ses som något positivt i sammanhanget kanske. Fin bild ovan, den talar till betraktaren. :)

Anonym sa...

Det där skräckinslaget på aktuellt kan du ta med en stor, stor nypa salt. Det är precis samma propaganda miljörörelsen använt senaste åren. Är det varmt är klimatet ur spel och är det kallt är det bara väder. Tråkigt att SVT ensidigt låter alarmister sprida sin propaganda utan att en kunnig skeptiker får komma till tals.

Karin sa...

Camilla: Instämmer. Har läst boken och har den tillfälligt hemmma, ska nog ta och bläddra i den igen, kan ju ge bra förslag på vad man ska göra själv :-)Tack för tipset!

Åke: Ja det verkar ju inte bättre tyvärr, men jag vill tro att människan någongång kommer till insikt och väljer att vårda sin planet...naivt och dumt kanske, men hoppet är ju det sista som lämnar oss ;-) Men risken är ju att det händer lite försent. Allting har ju ett slut...får hoppas att det dröjer länge länge :-) Tack för bildkommentaren!

Anonym: Visst ska man lyssna på skeptiker och jag antar och hoppas att det blir en debatt då alla får komma till tals. Man ska ju aldrig lita till 100% på någon, inte ens svt, men jag skulle bli väldigt förvånad om alla de 160 senaste klimatrapporterna är skrivna och tolkade av opålitliga "alarmister". Låt oss säga att det ändå skulle vara väldigt överdriven skräckpropaganda så känner jag rent personligt att jag hellre försöker göra det jag kan för att värna om miljön för att sen får reda på att det inte var någon fara. Tänk vad skönt! /
Tack för alla åsikter!