söndag 11 juli 2010

Hästkrafter


Var på Lantbrukets dag i Österbybruk igår. Hade sett en annons i tidningen för flera veckor sedan och antecknade datumet för att jag skulle komma ihåg. Anledningen till att jag blev nyfiken var att det skulle visas ängslåtter på gammalt vis, d.v.s med häst. Hässja hö är jag uppvuxen med varje sommar hos farmor och farfar i Norrbotten, så lukten av nyslaget hö får minnen att komma tillbaka. De hade förstås häst tidigare men det hann aldrig jag uppleva, utan slåttern sköttes med traktor.
Hettan gjorde sig påmind denna förmiddag i Österby, så det blev ett svettigt jobb för de båda hästarna. Men det verkade bli väldigt ompysslade och fick vila i skuggan emellanåt. Skulle tro att de inte slog hela ängen. Känns sorgligt att detta fina arbete är så sällsynt nuförtiden, men det är tur att det finns några entusiaster kvar som kan hålla det vid liv och kanske lära upp en ny generation.
Många bilder blev det denna dag och här kommer några.

5 kommentarer:

Photos by Storm sa...

Ja, visst är det härligt med nyslaget hö. Jag bodde hos min mammas gamla morbror på somrarna när jag var liten(bara ngn vecka men det kändes som hela sommaren). Han använde sin stora ardenner Stjärn till allt jobb. Jag fick sitta på ryggen (förmodligen i spagat)under tiden. Härligt barndomsminne, jag tackar för det/Kram Lis

Lappland Nature sa...

Precis så här gick slåttern till i min tidiga barndom,sen köpte grannarna traktor och då var det inte lika kul att hjälpa till med slottern. Fina bilder och bra dokumenterat.
Ha en fin vecka

Maria

Agneta sa...

Underbara underbara bilder som försätter mig rakt in i Raskens värld!!

Kul att hitta Dig!!

Agneta

Camillas Foto sa...

Jättefina bilder, håller med om att det är bra att det gamla bevaras och lärs ut till yngre generationer.
Ha det bra
Kram

mojjephoto sa...

Det här måste ha varit underbart att se, jag gillar sånt här. Det är viktigt att föra vidare denna kunskapen till kommande generationer. -Fina bilder och bra dokumenterat tycker jag.
Morgan