torsdag 12 mars 2009

Torsdagsreflektion - Prylar


Veckorna går och denna vecka har varit ganska lik de övriga. Har jobbat, varit ledig, lagat mat, tvättat, varit ut med hunden, hämtat och lämnat sonen hos dagmamman och sist men inte minst försökt få ordning på alla prylar. Vet inte riktigt varifrån de kommer, jo jag vet att de inte flyger hit av sig självt. Men jag tycker inte vi (sen vi blev föräldrar iallafall) handlar så mycket grejer förutom mat och hygienartiklar och sen lite kläder (mest till sonen) ibland när det behövs.

Jag har funderat mycket över detta då och då och även denna vecka. Varför skaffar man sig så många prylar som man tror sig behöva och sedan bara ligger och tar plats och samlar damm? Alla dessa små som stora grejer som man bara blir irriterad på när man ska städa och som man egentligen inte har plats för. Men framför allt så är ju prylarna inte gratis heller, tänk vad mycket pengar man skulle kunna lägga på annat, på mer betydelsfulla saker.

Blir man lycklig av alla grejer?, nej. Mår miljön bättre av att alla dessa "värdelösa" prylar produceras, nej. Ju mer jag tänker på det desto mer frusterad blir jag att jag fortsätter att köpa meningslösa grejer. Visst det är kul för stunden, men det är ju inget som varar.

Några sätt för att råda bot på min prylångest är ju att helt enkelt inte köpa onödiga grejer och när jag väl handlar ska jag tänka efter före, samt handla mer "second hand" grejer i så fall.
Min bild innehåller nytt och gammalt /billigt och dyrt som jag eller maken köpt eller som vi fått och som jag samlade ihop lite på måfå.
Fler torsdagsreflektioner hittar du hos Trebarnsmamman

13 kommentarer:

Camillas Foto sa...

Vad bra du skriver!
Visst har vi för mycket saker, själv tänkte jag ha en loppis till våren och sälja böcker, spel, kläder osv. pengarna jag får in får gå till en upplevelse istället för att köpa nya saker, låter inte det bra?
Ha det bra

trebarnsmamman sa...

Väldigt tänkvärt skrivet!

Pumita sa...

Mycket viktig och fint skriven reflektion! Det är precis som du säger att man blir glad för stunden. Jag försöker minimera de stunderna och bli glad på annat istället men det är inte så lätt alla gånger. Mycket roligare när man städar... ;)

Anonym sa...

Kan det inte vara så att människor samlar på prylar pga att vi i grund och botten är hunter/Gathers? Men jag tycker att du gör helt rätt i att tänka efter innan du köper något och dessutom faktiskt handlar mer secondhand.
Ha en fortsatt trevlig torsdag.

Ulrica sa...

En viktig sak du reflekterar över. Och jag håller med dig så. Vi har hållit på med operation rensning nu i fyra månader till och från. Vi har "förbjudit" impulsshopping, vi måste tänka över minst ett dygn. Det är förvånansvärt mycket som faller där. Både för ekonomin, miljön och som förebild för barnen är det bra att shoppa mindre. Mycket bra reflektion.

strömmas sida sa...

Prylar kan man bli tokig på. Dels tar dom plats och blir dammiga. Sen allt plockande av prylar kan göra en tokig.

Hälsningar
strömma

Kadermo sa...

Bra tankar om prylar - man skall nog tänka både en och två gånger - behöver jag verkligen den här och behöver jag den nu ?

strömmas sida sa...

Lägg ut grejor och kläder på tradera, så blir du lite fri det som ändå inte används eller behövs.
Då kan du köpa mera pryttlar sen :-))).

kram
strömma

Ninni sa...

Så bra tänkt och skrivet! När vi flyttade hit till Brasilien så packade vi väldigt få saker.Vi hade en varsin resväska med kläder och böcker med oss hit. Själva flyttlasset med sånt vi trodde oss behöva blev fördröjt i fem månader. Så vi var tvungna att handla det allra mest nödvändiga för att ha något att äta på, sova i osv. När packningen väl kom fram så märkte vi att vi hade kunnat vara utan det mesta.
Men det jag lärt mig under den här tiden är att man klara sig på väldigt få saker. Jag förstår inte riktigt varför vi skaffar oss flera uppsättningar av allt. Livet blir så mycket enklare om man inte har så mycket prylar som ska vårdas. Men nu har vi ett helt hus hemma i Sverige som är sprängfyllt med bra-att-ha-saker, ungarnas saker och ärvda prylar. Nu hoppas jag bara att vi får tid och klarar av att rensa ut det som vi inte har användning av när vi flyttar hem.

Karin sa...

Man kanske inte blir så mycket lyckligare av prylar. Men det piggar upp ibland att få köpa, fixa och dona med ngt man tycker är fint. Jag är dock inte så prylgalen men jag gillar däremot loppisar och gamla serviser. jag har full torpet med det.

Marie Höglund sa...

Håller fullkomligt med dig K. Var kommer allt ifrån. Mina tappra försök att inte handla i onödan går ganska bra, jag håller mig borta från allt vad köpcentrum heter för att inte frestas.

Photos by Storm sa...

Så klokt resonerat. Försöker med köpstopp ibland och det funkar, och känns väldigt bra/Lis

Niklas exponeringstränar sa...

Jag håller med dig i det du skriver.Jag läste någonstans ett tips på en tanke man ska tänka varje gång man ska handla något, nämligen "jag betalar med min tid". Alltså mer tid på jobbet=mer pengar, mindre tid=mindre pengar, tid som man kan ägna åt fotande, bloggande, läsande, musiklyssnande etc.
Bildkommentar på förra bilden. Prova att beskära bilden så att horisonten hamnar på övre eller undre tredjedelen av bilden istför i mitt som nu. Jag tror det skulle lyfta. Bra och müstisk bild för övrigt. Ha en helg/Niklas