onsdag 14 oktober 2009

Porträtt

Tränade som sagt på porträtt idag med varierat resultat. Försökskaninen blev jag (ingen annan fanns att tillgå). Tanken var att få ljusblänket - "catch light" i ögonen på rätt ställe och försöka undvika dubbla skuggor och annat som är no no efter reglerna jag lärt mig på porträttkursen.
Vi har faktiskt två bra lampor (varav en softbox) så jag riggade upp så gott jag kunde. Men eftersom allmänbelysningen var dålig så blev resultatet att det blev tre ljuskällor i ögonen (den tredje var fönstret). Inte bra. Riktade upp ena lampan i taket och höll på och testade olika kombinationer. Tror att jag rörde ihop allt jag hittills lärt mig så det blev en enda röra. Så till slut släckte jag ner allt och höll mig till det naturliga ljuset som kom in från fönstret. Blänket i ögonen hamnade inte perfekt men nog blänker det lite ;-) Tror att jag fått till ett s.k smalt ljus (när ljuset faller på den smala sidan av det vinklade ansiktet) och kanske t.o.m en vag "Rembrandt- triangel" på den skuggiga sidan. Jag kan vara helt ute och cykla med mina påståenden, så rätta mig gärna den som vet bättre.

7 kommentarer:

Karins fotoblogg sa...

SNYGGT! He he... jag kan ju lika mycket(el lite?) som du i det här. Men nog tycker jag att du har alldeles rätt i det du säger. Kanske att jag skulle vilja se bilden lite,aaaningens ljusare. Men bara lite som sagt för här är det verkligen skuggorna och mörkret som gör bilden tycker jag. Munnen skulpteras fram jättfint! Tänk, en rembranttriangel också, coolt!

Vi får ta och öva på varandra snart igen, eller hur?

Ses ikväll!
Kram

Jo, jag gillar ditt uttryck också!

Niklas exponeringstränar sa...

Otroligt skickligt att få till ett sådant självporträtt. Verkligen! Ljussättningen var ju lyckad. Kanske man skulle önskat liiite mer fyllnadsljus (skriver han som verkligen vet :-)
Kanske man också skulle velat haft lite mer luft framför istället för bakom dig. särskilt som dörren kom med där bakom.
Ses ikväll.
/Niklas

Mats Andersson sa...

Tycker du lyckats bra. Och det finns inga rätt och fel.
- Själv hade jag nog gjort det mörkare ännu mörkare. Dvs mindre fyllnadsljus. Och dörren - varför inte!
- Men som sagt - det är ju DIN bild. Och det är du som skapat den. Och det har du gjort bra.

/Mats

Karin sa...

Tack för er konstruktiva kritik Karin , Niklas och Mats!!! Det är så roligt att få höra vad ni tycker. Det känns ännu mer inspirerande att fortsätta experimentera med porträtt nu. Jag känner mig rätt nöjd med bilden själv även fast den har sina brister. Skulle vilja portättera mera då jag står bakom kameran också ;-)

oumberligating sa...

Godmorgon Fönster Karin! Snyggt som vanligt! Egentligen så skulle väl jag erbjuda mig själv att bli din modell, men eftersom jag i princip alltid bär solglasögon så skulle det inte funka med "ljuset i ögonvrån"!
Har just skickat ett mail till dig och för att göra alla läsare riktigt nyfikna så handlar det om Silvermynt närmare bestämt om Faustina Senior år 138-141 e.kr eller annars handlar det om helt andra saker (ler)!
I vilket fall som helst ha en fin och trevlig helg alla kategorier!
Var rädd om dig och de dina!

oumberligating sa...

Hej Fönster Karin! Oumberlige eller Omöjlige Peter här igen!
Har missat din fina kommentar under mitt inlägg om Downs Syndrom och Ica reklamen!
Fint blev verkligen glad för det!
Hittade det precis, ha varit lite "stökigt" här i veckan!
Men nu är det "ordning på torpet" igen!
Trevlig helg på dig igen och visst är det kul att skriva nästan lika mycket som jag (ler)!
Nästan levande på någotvis!
Kram ifrån Peter!

Photos by Storm sa...

Nu kan jag inte kommentera bilden rent tekniskt för jag hänger inte riktigt med i snacket. Men jag tycker den blev bra med ljuset från fönstret. Du ser verkligen koncentrerad ut. trevlig helg/Lis