tisdag 27 januari 2009

Träd
Ännu en gråmulen dag har passerat (tisdag). Försöker hitta bra motiv och ett motiv som tilltalar mig mycket är träd. Just nu när det är mest grått och trist så förvandlas många nakna lövträd till vackra skulpturer. Ekar och almar som vuxit sig stora får ett sådant vackert grenverk och det gör sig så bra mot en grå himmel.
Har börjat lära mig lite "Photoshop" och har t.o.m. köpt det senaste (?) nr av Digital Foto (där omslaget just föreställer ett svartvitt träd), där det står lite om olika tekniker för att få till svartvita foton. Nu började jag i går kväll och provade en av flera varianter att konvertera till svartvitt. Tyckte det såg bra ut, men när jag skulle föra över det hit blev det jättedålig skärpa och mörkare så jag vet inte vad jag gjort!? Nu har jag kört den enklaste varianten och justerat lite på ljus och skärpa/ kontrast. Tycker fortfarande att det ser lite för mörkt ut när jag förhandsgranskar...Men jag kan förhoppningsvis visa en framtida positiv utveckling ;-) då jag har mycket kvar att lära. Det är ett som är säkert.

5 kommentarer:

Karins fotoblogg sa...

Visst känns det bra trist med det gråa slasket?! Men en fördel är ju "skulpturerna" som träder fram! Dina bilder är vackra, lite mörka som du själv säger men jag vet inte om det är till någon nackdel här. Jag är ingen expert men lite kan jag i allfall i PS så om du fastnar kan du alltid slå en pling! Jag kan varmt rekommendera Scott Kelbys Photoshop-bok. Sen är moderskeppet.se en bra sida att få tips ifrån.
Nä, nu ska jag kolla hur O mår. Förkylningen borta, välkommen kräksjuka! Suck.
Kram

Ulrica sa...

Hej, tycker du har lyckats bra och den översta bilden är verkligen fin, om än något mörk. Att konvertera till s/v är en liten vetenskap för att få det verkligt snyggt. Jag rekommenderar också Scott Kelbys böcker är kanon. Där står det också om olika sätt att sätta skärpa på, vilket är läraorikt. Men visst är PS kul - det gäller bara att inte fastna med en bild och aldrig bli nöjd...

Niklas exponeringstränar sa...

Hej, jag tycker nr 2 med huset var en mycket stämningfull och bra bild. PS-kommentarer kan jag inte lämna. Jag har allt att lära (och lär) av min maestro där hemma. Jag tror att bilden med huset kanske skulle vunnit på att beskäras lite mer i vänsterkant, så att trädet i fokus blev "rent". Alltså bort med grenarna till vä i bild.
Tycker Niklas
PS. Bilden på dina och C:s stövlar var kanon. Mycket välkomponerad och exponerad bild. Spitze!

Camillas Foto sa...

Här är en till som har mycket att lära om photoshop, ibland går det bra och ofta mindre bra men man lär ju hela tiden.
Ha det bra
Camilla

Karins fotoblogg sa...

Hallojsan! Du har en utmärkelse att hämta hos mig.
Kram